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1 The CEPU notes that the proceedings in AM2014/196 Part-time 

employment provisions and AM2014/197 casual employment provisions 

may affect the provisions in the Electrical, Electronic and Communications 

Contracting Award 2016. 

2 The Parties are asked about Clause 10.5— Part-time employment—public 

holidays and cl 13.5(b). “Clause 13.15(b) appears to apply to shiftworkers 

on other than continuous work only. Is the clause reference in 10.5(b) 

correct? Should it instead refer to clause 13.15 and 19.4(b)?”  For 

convenience the clauses are extracted below: 
10.5	Part-time	employment—public	holidays		
(a)	 Where	 the	 normal	 hours	 of	 a	 part-time	 employee	 fall	 on	 a	 public	
holiday	and	work	is	not	performed	by	the	employee,	such	employee	will	
not	lose	pay	for	the	day.		
(b)	Where	 the	employee	works	on	 the	holiday,	 such	employee	must	be	
paid	in	accordance	with	clause	13.15(b)(ii).		
	

3 The CEPU notes that the reference to clause 13.5(b) in cl 10.5(b) is 

curious, the CEPU supports the suggested alternative references to cl 

13.5 as a whole and 19.4(b). 

	
11.4	The	provisions	of	 clause	19—Overtime	and	 clause	13.13	apply	 to	
casual	employees.	
	

4 “Parties are asked to clarify whether clause 11.4 correctly refers to clause 

13.13. For example, is the provision intended to provide that shift 

provisions apply to casual workers, or is it to specify what overtime 

provisions apply to casual workers, which may include the overtime 

provisions for shiftworkers (which are actually in provision 13.16)?” 

5 The CEPU is of the view that clause 11.4 should actually refer to the whole 

of clause 13—Hours of Work. It is possible for a casual under this award to 

work the cycles in the award, including those involving rostered days off 

and shiftwork and their concomitant provisions. 

12.10	 Subject	 to	clause	12.15	 the	period	of	apprenticeship	will	be	 four	
years.	 The	 period	 may	 be	 varied	 with	 approval	 of	 the	 apprenticeship	
authority	provided	that	any	credits	granted	will	be	counted	as	part	of	the	
apprenticeship	for	the	purpose	of	wage	progression	under	clause	16.2.	 



6 “Parties are asked to confirm whether the reference to clause 16.2 in 

clause 12.10 should instead be to clause 16.4—Apprentice minimum 

wages.” 

7 The reference to clause 16.2 in cl 12.10 does appear to be an error; 

clause 16.2 applies to employees other than apprentices, whereas 16.4 

applies exclusively to apprentices. 

13.6	Late	comers		
(a)	An	employer	may	 select	 and	utilise	 for	 time-keeping	purposes,	 any	
fractional	or	decimal	proportion	of	an	hour	(not	exceeding	quarter	of	an	
hour),	and	may	apply	such	proportion	in	the	calculation	of	the	working	
time	 of	 employees	 who,	 without	 reasonable	 cause	 which	 is	 promptly	
communicated	 to	 the	 employer,	 report	 for	 duty	 after	 their	 appointed	
starting	times	or	cease	duty	before	their	appointed	finishing	times.		

	
(b)	 An	 employer	 who	 adopts	 a	 proportion	 for	 the	 purpose	 of	 clause	
13.6(a)	may	apply	the	same	proportion	for	the	calculation	of	overtime.	

8 “Could clause 13.6 be clearer as to how it works in practice? If this 

provision means an employee can be paid for working less time than 

actually worked, is this inconsistent with s.326 of the Act?” 

9 Before considering the question posed it may be useful to extract the 

appropriate text from the Fair Work Act 2009 (FW Act), the Fair Work 

Regulations 2009 (the Regulations) and the Fair Work Bill Explanatory 

Memorandum (the EM). 

10 The relevant part of s 326 of the FW Act reads: 

326  Certain terms have no effect 

Unreasonable payments and deductions for benefit of employer 

 (1) A term of a modern award, an enterprise agreement or a contract of 
employment has no effect to the extent that the term: 

 (a) permits, or has the effect of permitting, an employer to deduct an 
amount from an amount that is payable to an employee in relation to 
the performance of work; or 

 (b) requires, or has the effect of requiring, an employee to make a 
payment to an employer or another person; 

if either of the following apply: 
 (c) the deduction or payment is: 
 (i) directly or indirectly for the benefit of the employer, or a party 

related to the employer; and 
 (ii) unreasonable in the circumstances; 



 (d) if the employee is under 18—the deduction or payment is not agreed 
to in writing by a parent or guardian of the employee. 

 (2) The regulations may prescribe circumstances in which a deduction or 
payment referred to in subsection (1) is or is not reasonable. 

	

11 The text from the Explanatory Memorandum in respect of this provision 

states: 

 
Clause 326 – Certain terms have no effect  
1297. Subclause 326(1) provides that a term of a modern award, enterprise 
agreement or contract of employment is of no effect to the extent that the term:  

permits, or has the effect of permitting, an employer to deduct an amount from an 
amount payable to an employee for the performance of work; or  

requires, or has the effect of requiring, an employee to make a payment to an 
employer (e.g., by imposing a fine on the employee for lateness) or another person 
(e.g., requiring the employee to lease premises from a person who is related to the 
employer), if the deduction or payment directly or indirectly benefits the employer 
and is unreasonable in the circumstances.  

	

12 The text from the Regulations: 

	
2.12 Certain terms have no effect — reasonable deductions 
(1) For subsection 326 (2) of the Act, a circumstance in which a deduction 
mentioned in subsection 326 (1) of the Act is reasonable is that: 
(a) the deduction is made in respect of the provision of goods or services: 

(i) by an employer, or a party related to the employer; 
and 
(ii) to an employee; and 

(b) the goods or services are provided in the ordinary course of the business of 
the employer or related party; and 
(c) the goods or services are provided to members of the general public on: 
(i) the same terms and conditions as those on which the goods or services were 
provided to the employee; or 
(ii) on terms and conditions that are not more favourable to the members of the 
general public. 
Examples 
1 A deduction of health insurance fees made by an employer that is a health fund. 
2 A deduction for a loan repayment made by an employer that is a financial institution. 
 
(2) For subsection 326 (2) of the Act, a circumstance in which a deduction 
mentioned in subsection 326 (1) of the Act is reasonable is that the deduction is 
for the purpose of recovering costs directly incurred by the employer as a result 
of the voluntary private use of particular property of the employer by an 
employee (whether authorised or not).	



	
	

13 The CEPU submits that the text and the intent of clause 13.6 in the Award 

is quite apparent-it essentially allows an employer to withhold payment 

from an employee who starts work late and has not performed work at the 

time they were due to commence. 

14 However, it would appear, and this is what the question posed is really 

directed to, to permit an employer to withhold payment for the period of 

non-work in blocks or chunks of time (any fractional or decimal proportion 

of an hour (not exceeding quarter of an hour)), which could potentially also 

result in non-payment for time that was actually worked if that fractional or 

decimal proportion of time was sufficiently large or long enough. A simple 

example would be where an employee commences work five minutes after 

their start time, but is deducted a full 15 minutes thereby not receiving 

payment for 10 minutes they have actually worked. 

15 Although s 326 of the FW Act is cast more widely than the situation in 

which cl 13.6 is confined, the withholding of payment for the 10 minutes 

worked in the example above arguably amounts to a fine for lateness as in 

the example provided in the EM and therefore does offend s 326 and is 

consequently of no effect. 

16 There is really no need in the present day with all the current technology 

available to withhold payment on the basis of any fractional or decimal 

portion of an hour for time keeping purposes. The provision should be 

deleted, or amended to read something to the effect that late comers or 

early finishers will not be paid for the time they are not performing their 

duties. 

13.9 Rest break 
Employees	 must	 be	 allowed	 a	 rest	 break	 of	 10	 minutes	 on	 each	 day	
between	 the	 time	 of	 commencing	work	 and	 the	 usual	meal	 break.	 The	
rest	break	must	be	counted	as	part	of	time	worked.	

17 “Does clause 13.9 only apply to day workers?” 



18 The CEPU submits that there is nothing in the text of clause 13 limiting the 

rest break in 13.9 solely to day workers. 

13.10	Ordinary	hours	of	work—continuous	shiftwork		
(a)	Clause	13.10	will	only	apply	to	continuous	shiftworkers	as	defined	in	
clause	2.2.		
(b)	 The	 ordinary	 hours	 of	 continuous	 shiftworkers	 must	 average	 38	
hours	per	week	inclusive	of	crib	time	and	must	not	exceed	152	hours	in	
28	consecutive	days.		
(c)	 Continuous	 shiftworkers	must	work	 at	 such	 times	 as	 the	 employer	
may	require,	subject	to	the	following	conditions:		
	

(i)	A	shift	must	not	exceed	eight	ordinary	hours,	 inclusive	of	crib	
time.	 Provided	 that	 by	mutual	 agreement	 between	 the	 employer	
and	an	employee	or	majority	of	employees	concerned,	a	shift	may	
be	up	to	12	ordinary	hours;		
(ii)	Except	at	the	regular	change	over	of	shifts,	an	employee	must	
not	be	required	to	work	more	than	one	shift	in	each	24	hours;		
(iii)	20	minutes	must	be	allowed	to	continuous	shiftworkers	each	
shift	for	crib	which	must	be	counted	as	time	worked;	and		
(iv)	An	employee	must	not	be	required	to	work	for	more	than	five	
hours	without	a	break	for	a	meal.	

19 The question asked: “Can ‘crib time’ in clause 13.10 and 13.11 be 

replaced with ‘rest break’? As a consequence, the definition of ‘crib time’ in 

clause 2 would also be deleted.” 

20 The CEPU submits the term ‘crib time’ cannot be replaced with ‘rest 

break.’ Crib time is not synonymous with rest break – see the definition in 

clause 2. Crib time and other uses of the term crib are well known and 

widely used in the industry and should not be disturbed. 

13.11	Ordinary	hours	of	work—other	than	continuous	shiftwork		
(a)	 Clause	 13.11	 will	 apply	 to	 shiftworkers	 working	 on	 other	 than	
continuous	shiftwork.		
(b)	The	ordinary	hours	of	work	must	be	an	average	of	38	per	week,	to	be	
worked	in	one	of	the	following	shift	cycles;		
	

(i)	 38	 hours	 within	 a	 period	 not	 exceeding	 seven	 consecutive	
calendar	days;	or		
(ii)	 76	 hours	 within	 a	 period	 not	 exceeding	 14	 consecutive	
calendar	days;	or		
(iii)	 114	 hours	 within	 a	 period	 not	 exceeding	 21	 consecutive	
calendar	days;	or		
(iv)	152	hours	within	a	period	not	exceeding	28	consecutive	days.		

(c)	Shiftworkers	working	on	other	than	continuous	shiftwork	must	work	
at	 such	 times	 as	 the	 employer	 may	 require,	 subject	 to	 the	 following	
conditions:		
	



(i)	 A	 shift	must	not	 exceed	 eight	 ordinary	hours	 inclusive	of	 crib	 time.	
Provided	 that	 by	 mutual	 agreement	 between	 the	 employer	 and	 an	
employee	or	majority	of	employees	concerned,	a	 shift	may	be	up	 to	12	
ordinary	hours.		
(ii)	 The	 ordinary	 hours	 must	 be	 worked	 continuously	 except	 for	 crib	
time	at	the	discretion	of	the	employer.	
(iii)	An	employee	must	not	be	required	to	work	for	more	than	five	hours	
without	a	break	for	crib	time.	
(iv)	Except	at	the	regular	change-over	of	shifts,	an	employee	must	not	be	
required	to	work	more	than	one	shift	in	each	24	hours.	

21 The question asked: “Is it the timing of the crib time in clause 13.11(c)(ii) 

which is at the discretion of the employer? If so, parties are asked to 

comment on whether ‘except for crib time at the discretion of the employer’ 

could be deleted from 13.11(c)(ii) and 13.11(c)(iii) amended to read: 

‘(iii)	 The	 timing	 of	 crib	 time	 is	 at	 the	 discretion	 of	 the	 employer,	
provided	that	an	employee	must	not	be	required	to	work	for	more	than	
five	hours	without	a	break	for	crib	time.’”	

22 The CEPU agrees with the proposed amendment as better reflecting the 

intent of the provision. 

14. Breaks  
14.1 Meal breaks and rest breaks  
(a) An employee, other than a shiftworker, is entitled to an unpaid meal break of at 
least 30 minutes after every six hours worked.  

(b) A shiftworker is entitled to a paid meal break of 20 minutes per shift. 
 
(c) Meal breaks will be at the discretion of the employer. Provided that an employee 
must not be compelled to work for more than six hours without a break for a meal. 
Where possible the normal meal break should be as near as practicable to the middle 
of the period of duty or shift. 

23 The question asked and the observation made: “Should clause 14.1(c) be 

amended to ‘The timing of meal breaks will be at the discretion of the 

employer’?  

It is also noted that clause 14.1(c) appears to be inconsistent with 

13.11(c)(iii) in relation to the timeframe for a meal break to be taken by 

shiftworkers working on other than continuous shiftwork.” 

24 The CEPU agrees with the proposed amendment to 14.1(c). It is, however, 

the view of the CEPU that there is not an inconsistency between 14.1(c) 

and 13.11(c)(iii). Clause 13.11(c)(iii) applies only to shiftworkers, whereas 



14.1(c) applies to workers other than shiftworkers. Perhaps including the 

wording ‘other than a shiftworker’ after ‘Provided that an employee,’ and 

before ‘must,’ in the second sentence of the clause might make it clearer, 

or in the alternative a note directing the reader to clause 13.11(c) for the 

provision relating to shiftworkers could be inserted. 

15.	Inclement	weather		
15.1	Definition	of	inclement	weather		
Inclement	 weather	 means	 the	 existence	 of	 abnormal	 and	 extreme	
climatic	 conditions	 by	 virtue	 of	which	 it	 is	 either	 not	 reasonable	 or	
not	safe	for	employees	exposed	to	continue	working	for	the	duration	
of	such	conditions.		
15.2	Conference	procedure	for	inclement	weather		
The	 employer	 or	 its	 representative,	 when	 requested	 by	 the	
employees	 or	 their	 representative,	must	 confer	within	 a	 reasonable	
time	 (which	 does	 not	 exceed	 60	 minutes)	 for	 the	 purpose	 of	
determining	whether	 or	 not	 the	 conditions	 referred	 to	 in	 clause	 15	
apply.		
15.3	Transfer	of	work	site	due	to	inclement	weather		
(a)	Employees	may	be	transferred	from	one	location	on	a	site	where	
it	 is	 unreasonable	 to	 work	 due	 to	 inclement	 weather,	 to	 work	 at	
another	 location	 on	 the	 same	 site	 or	 to	 another	 site	 which	 is	 not	
affected	by	inclement	weather.		
(b)	Employees	may	be	 transferred	 from	one	site	 to	another	and	 the	
employer	provides	transport	where	necessary.		
	
15.4	Payment	for	lost	time	due	to	inclement	weather		
(a)	 An	 employee	 will	 be	 entitled	 to	 payment	 by	 the	 employer	 for	
ordinary	time	lost	through	inclement	weather	whilst	such	conditions	
prevail.		
(b)	An	employee	will	not	be	entitled	to	payment	for	time	lost	through	
inclement	weather	as	provided	for	in	this	clause	unless	the	provisions	
of	this	clause	have	been	observed.	

	
25 The question asked: “What provisions of clause 15 need to be observed to 

satisfy the requirement in clause 15.4(b)? Should ‘the provisions of this clause’ 

be amended to ‘the provisions of clause 15.2’?” 

26 The CEPU submits that the clause is clear and the text should not be narrowed 

to 15.2 alone. To do so would cast some doubt on the operation of clause 15.3. 

27 In response to the question on page 26 of the Exposure Draft, ‘How do 

16.4(a)(iii) and 16.4(a)(iv) interact?’ the CEPU would simply comment that 

16.4(a)(iii) directs the reader to the additional allowances that are payable in 



addition to the minimum wage rates, and 16.4(a)(iv) simply directs the reader as 

to how the weekly all-purpose rate is to be calculated. 

28 In response to the questions and direction on page 30, namely: 

‘Parties are asked to clarify which special allowances are not cumulative. For 

example, if an employee is entitled to both the first aid allowance and the multi 

storey allowance, are they entitled only to payment for the higher of those two 

allowances? Is it just the ‘special allowances—work related allowances’ in clause 

17.4 of the current award that are not cumulative?’ 

29 The CEPU submits that the special allowances that are not cumulative are those 

which are provided for disability purposes. The text appears quite clear on this. 

The first aid allowance is not a disability allowance; it is a skill or knowledge 

based allowance. 

30 In response to the question asked on page 35, ‘Parties are asked to clarify 

which allowances do not apply under clause 17.5(e).’ The CEPU submits that it 

is simply those allowances under (b), (c) and (d) which would otherwise be 

payable under 17.5—Travel and expenses. 

END 


