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MEA Exposure Draft Submission - Drafting and Technical Issues 

Lead. Connect. 

1. MEA appreciate the opportunity to make submissions on the Electr ical, Electronic and 
Communications Contracting Award 2010- Exposure Draft and are willing to assist the 
Commission in order to provide addit ional clarification on any of the submissions made. 

Response to questions in the Electrica/1 Electronic and Communications Contracting Award 201.6 

Exposure Draft 

Clause 10.5- Part-time Employment- public holidays 

Clause 13.15(b) appears to apply to shiftworkers on other than continuous work only. Is the 
clause reference in 10.5(b) correct? Should it instead refer to clause 13.15 and 19.4(b)? 

2. MEA submits that the reference should be to clause 13.15- Rate for working on a Sunday 

and public holiday shifts and clause 19.4-Sundav and public holiday work. 

Clause 11-Casual Employment 

Parties are asked to clarify whether clause 11.4 correctly refers to clause 13.13. For example, 
is the provision Intended to provide that shift provisions apply to casual workers, or is it to 
specify what overtime provisions apply to casual workers, which may include the overtime 
provisions for shiftworkers (which are actually in provision 13.16)? 

3. MEA believes it is clear the provisions in clause 13.13 -Shift allowances apply to casual 

workers. 

4. However, any additional wording to provide more clarity would be appropriate. 

Clause 12 -Apprentices 

Parties are asked to confirm whether the reference to clause 16.2 in clause 12.10 should 
instead be to clause 16.4-Apprentice minimum wages. 

5. MEA agrees t hat t he reference should be to clause 16.4 -Apprentice minimum wages. 

Clause 13.6- Late comers 

!Could clause 13.6 be clearer as to how it works in practice? If this provision means an 
!employee can be paid for working less time than actually worked, is this inconsistent with 

6. MEA have had limited exposure from its members in regards to the operation of clause 13.6 

and is not in a position to provide relevant input. 
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Clause 13.9 - Rest Breaks 

Does clause 13.9 only apply to day workers? 

Lead. Connect. 

7. MEA submits that this provision applies to both day workers and shift workers. 

Clause 13.10- Crib Time 

Can 'crib time' in clause 13.10 and 13.11 be replaced with 'rest break'? 

As a consequence, the definition of 'crib time' in clause 2 would also be deleted. 

8. The term "crib time" is universally established to mean a 20 minute paid break in 

replacement of meal break during overtime or shift work. 

9. In contrast to "crib time" a "rest break" is not in replacement of a meal break. 

10. It is unnecessary and confusing to have a single term for two different types of breaks. 

11. MEA submits "crib time" should not be replaced with 11rest break" in clause 13.10- Ordinary 

hours of work- cont;nuous sh;(twork and clause 13.11 - Ord;nary hours of work- other than 

continuous shiftwork. 

12. MEA submits the definition of "crib time" in clause 2 should remain the same. 

Clause 13.11 - Ordinary hours of work - other than continuous shiftwork 

Is it the timing of the crib time in clause 13.11(c)(ii) which is at the discretion of the employer? If 
~o. parties are asked to comment on whether 'except for crib time at the discretion of the 
~mployer' could be deleted from 13. 11 ( c )(ii) and 13.11 ( c )(iii) amended to read: 

'(iii) The timing of crib time is at the discretion of the employer, provided that an 
employ~e must not be required to work for more than five hours without a break for crib 
time.' 

Please also note the question to parties at clause 13.1 0 in relation to replacing references to 

13. MEA agrees that it is the timing of the taking of "crib time" that is at the discretion of the 

employer. The wording provided in the comment is acceptable to replace in clause 13.11 (c) 

(ii) and (iii) in order to provide clarity. 
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Clause 14-Breaks 

Lead. Connect. 

~hould clause 14.1(c) be amended to 'The timing of meal breaks Will be at the discretion 
lof the employer'? 

It is also noted that clause 14.1 (c) appears to be inconsistent with 13.11 (c)(iii) in relation 
o the timeframe for a meal break to be taken by shiftworkers working on other than 

14. MEA submits t hat clause 14.1 (c) applies to employees who are not performing continuous 

or non-continuous shift work. 

15. MEA submits clause 13.11- Ordinary hours of work- other than continuous shiftwork 

applies to shift workers who do not meet the definition of continuous shift worker as 

provided for in clause 2.2 - Other definitions. 

16. Notwithstanding the submission we have made below in relation to dedicated shift work 

clauses, it should be made clear the reference to t he 20 minute paid break for shiftworkers 

as referred to in both clause 14.1 -Meal and rest breaks (b) and clause 13.10- Ordinary 

hours of work- continuous shi(twork (c) fiji} is one entitlement to a 20 minutes paid crib 

time. 

17. MEA recommends clause 14.1- Meal and rest breaks (b) is amened to read: 

N(b) A shiftworker will be entitled to a paid crib time of 20 minutes per shift in 

accordance with clause 13.10- Ordinary hours of work- continuous shiftwork (c) 
(iii)., 

18. MEA submits there is no inconsistency between clause 13.11 (c) (iii) and clause 14.1 (c), as 

clause 14.1 (c) does not apply to employees engaged as non-continuous shiftworkers. 

19. There are three (3) types of breaks referred to in the Award; rest break, meal break and crib 

time. 

20. MEA submits in order to avoid confusion a definition of rest break and meal break should be 

inserted into clause 2.2- Other definitions as follows: 

"rest break means a 10 minute paid break taken between the time of commencing 

work and the usual meal break or crib t ime." 

"meal break means an unpaid break of at least 30 minutes for employees other than 

shift workers" 
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Clause 15.4- Payment for lost t ime due to inclement weather 

Lead. Connect. 

~hat provisions of clause 15 need to be observed to satisfy the requirement in clause 
15.4(b)? Should 'the provisions of this clause' be amended to 'the provisions of clause 15.2'? 

21. MEA submits that this is not a major issue, can refer to specifically to clause 15.2. Plain 
reading indicates the term "provision of this clause" refer to clause 15.2 anyway. 

Clause 16.4- Apprentice minimum wages 

How do 16.4(a)(iii)and 16.4(a)(iv) interact? 

22. MEA submits that clause 16.4 (a) (iii} outlines the allowances the apprentice is entitled to 

and whether they receive the full allowance or relevant percentage amounts of those 

allowances. 

23. While, clause 16.4 (a) (iv) outlines what the all-purpose rate is for an apprentice and what 

allowances (and relevant percentage amounts are included in the all-purpose rate. 

24. MEA recommends a clearer drafting of the clause would be: 

iii. The weekly all-purpose rate to be paid to an apprentice will be the sum of the 

minimum wage rate arising from clause 16.4(a), the full amount ofthe tool 

allowance in clause 17.2(q} and the percentages shown in clause 16.4(a} of the 

electrician's licence allowance in clause 17.2(b} and the industry allowance in 

clause 17.2. The weekly all-purpose rate of pay is payable for all purposes of the 

award and will be included as appropriate when calculating payments for 

overtime, all forms of paid leave, annual/eave loading, public holidays and pro 

rata payments on termination. 

iv. In addition to the weekly all-purpose rate, an apprentice will be paid the 

percentage shown in clause 16.4 (a) of the travel time allowance in clause 17.5 (g. 
Apprentices will be paid the full amount of the start/finish an the lob allowances 

oldause 17.5 (d}, and any other special allowances in clauses 17.3 and 17.4 and 

allowances for trove/ and expenses in clauses 17.5 fbi or((} and 17.6 will be paid 

to apprentices on an 'as incurred' basis at the rate specified, subject to clause 

17.1(b}. 
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Clause 17.1- Special allowances 

Lead. Connect. 

Partaes are asked to clarify which special allowances are not cumulative. For example, if 
ian employee 1s entitled to both the first aid allowance and the multi storey allowance, are 

1
lhey entitled only to payment for the higher of those two allowances? Is it just the 
'special allowances-work related allowances' in clause 17.4 of the current award that are 
not cumulative? 

25. MEA submits the purpose of the provision to provide ."Special allowances" are not 

cumulative where a situation would entitle an employee to more than one special allowance 

in compensation for the same ability, responsibility or disability, 

26. As an example, an employee is not entitled to both allowances in clause 17.3 fa) Multistory 

allowance and clause 17.3 {b) Towers allowance if the employee is working in an airshaft in a 

multi-store building, as both allowances are compensation for the same disability. 

27. However, an employee would be entitled to both the first aid allowance and multistory 

allowance ifthey are working on a multistory building as defined in clause 17.3 (a) 

Multistory allowance and appointed to perform first aid duty as outlined in clause 17.3 (c) 

First aid allowance. The first aid allowance is in compensation for an employer appointed 

responsibility and the multistory allowance is compensation for a working condition 

disability. 

Clause 17.5 (e)- Start/finish at employer's registered office 

Part1es are asked to clarify which allowances do not apply under clause 17.5(e). 

28. MEA submits that it is those allowances under (b), (c) and (d) which would otherwise be 

payable under clause 17.5- Travel and expenses. 

29. However, for the benefit of clarity MEA submits the wording of clause 17.5 (c)- Travel time 

allowance should be amended as follows: 

N(c) Travel time allowance 

All employees must be paid an allowance of $5.78 for each day on which they are 

required to commence and/or finish work on the job site by their employer. The 

allowance must also be paid for rostered days off." 

30. MEA agree with the view the "Travel time allowance" is only payable when an employee Is 

required to commence and/or finish on the job. However, this interpretation raises 

questions regarding the requirement for the allowance to be payable on a rostered day off. 

As an example, if an employee subject to a ROO system is only required to commence 

and/or finish on the job once in a calendar month would this allowance be payable when the 

employee takes their ROO at the end of the month. 
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MEA Submissions- Drafting and Technical Issues 

Dedicated Shift Work clause 

Lead. Connect. 

31. MEA submits the Award should include dedicated and separate clauses for employees 

categorised as either Day workers, Continuous shiftworkers and Non-continuous 

shiftworkers under Part 3- Hours of Work. 

32. Each of the three {3) separate clause categories would include their own sub-clauses which 

deal with the ordinary hours of work, breaks, overtime, shift allowances, minimum breaks 

between shifts, and work on Sunday and public holidays. 

33. MEA has found its membership often has difficultly determining which clauses do and do not 

apply to continuous shiftworkers and non-continuous shiftworkers. 

Clause 7 - Facilitative provisions for flexible working practices 

34. MEA submits clarification to this addition is required in relation to scope of the flexibility. 

35. As an example -with regard to clause 13.3-Spread of hours- day workers: Can an 

employer and a group of employees agree to have the spread of ordinary hours between 

4am and 4pm meaning that there is no obligation to consider overtime rates time worked in 

the altered spread? 

36. In relation to the above example MEA seeks clarification as to whether there is any 

requirement to ensure the employee is better off. 

37. MEA is seeking clarification If such an agreement is made with an individual employee 

should this form part of an Individual Flexibility Agreement {"I FA"). 

38. MEA submits it appears that these facilitative provisions could result in a dispute regarding 

whether an IFA should have been used and ensured that the employee was better off as a 

result of the variation of the award term. 

Clause 17.5 (d) (II)- Payment for travelling time 

39. MEA requests for additional wording to be inserted in clause 17.5 {d) (ii) which confirms that 

payment for travelling time is paid at ordinary rates. 
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Clause 17.5 (d) (Ill)- Employer provided transport 

Lead.Connect. 

40. It should be made more clear that the $3.37 per day is instead of the $18.80 per day when 

the employer is offering to provide transport. 

41. Upon simple reading of the clause a layperson may believe an employer offering to provide 

transport is required to pay the $18.80 and $3.37 per day. 

42. MEA submit the following amendments should be made to clause 17.5 (d) (iii) 

u(iii} where the employer offers to provide transport free of charge, whether from 

the employee's home or the employer's registered office or depot{s) an amount of 

$3.37 per day instead of the $18.80 per day in clause 17.5 (i); or" 

Clause 21- Personal/carers leave and compassionate leave 

43. In the Exposure Draft the term "all-purpose rate" has been replaced with "ordinary rate" In 

clause 21- Personal/carers leave and compassionate leave. 

44. MEA do not agree with the change. 

45. The change may cause confusion as to whether the employees "all-purpose rate" or another 

rate of pay, such as the base rate is payable. 

46. The clause should be clear the "all-purpose rate" and not the base rate or some other is 

payable during a period of paid personal/carers leave and compassionate leave. 

Yours faithfully, 

Jason O'Dwyer 

Manager- Advisory Services 
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